Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Mitkä seikat vaikuttavat taiteen valitsemiseen?

Heippa Ihanat! Blogi on viime aikoina täyttynyt käynnissä olevasta remontista, sen kivoista ja vähemmän kivoista jutuista. Tähän jälkimmäiseen en enää oikeastaan ”uskalla” ottaa kovin suuressa määrin kantaa, mutta ihan kaikkea en toki pysty rajaamaan ruutujen ulkopuolelle. Remontin osalta onkin tapahtunut paljon (olohuoneessa on tapetit, jee!) ja kivoja ideoita olen keksinyt, joita aion vielä toteuttaa kotiini, mutta nyt ajattelin kuitenkin kirjoitella taiteesta.

Kyselin tässä jokin aika sitten Instagramin puolella, mitkä asiat vaikuttavat taiteen valitsemiseen. Ajatus tähän lähti omista taidehankinnoistani ja sainkin teiltä kivasti vastauksia viestien muodossa, pitkiäkin sellaisia. Ajattelin kysymystä esittäessäni lähinnä maalaustaidetta ja sitä ajatellen olen myös tämän tekstin kirjoittanut. En lähde siis sivuamaan kaikkiin taiteenlajeihin, siihen ei yksi postaus riittäisi, eikä minulla ole riittävästi ”asiantuntemusta” aiheesta. :)

Mutta, mitkä asiat vaikuttavat juuri Teissä, kun valitsette taidetta? Tässä muutamia poimintoja vastauksista.

Selkeästi ykköseksi nousi tunne:

”Taiteen välittämä tunne”
”Fiilis mikä siitä välittyy. Siinä on vaan sitä jotain.”
”Just se wow -efekti.”

Jokainen meistä tietää, että taiteen tulee tuntua ”jossain”. Siinä pitää olla sellaisia elementtejä, jotka jollain tapaa pysäyttää ja vetoaa meihin. Taide resonoi jotain sellaista, joka ei ole loogisesti pääteltävissä. Kun taiteilija luo teosta, ainakaan minun kohdallani prosessilla ei ole mitään tekemistä tietoisen ajattelun kanssa. Itse asetun ikään kuin katsojan asemaan ja mietin, mitä haluan taiteen avulla kertoa ja tavallaan myös sitä, mitä katsoja odottaa näkevänsä. Varsinkin tilaustöissä tämä jälkimmäinen sanelee työskentelyä. Joskus en ajattele mitään, lähden vain maalaamaan. Maalaamiseni onkin usein täysin intuitiivista ja lähden työskentelemään vailla suunnitelmaa. Erikoisinta näissä teoksissa on se, että ne ovat olleet aina niitä tykätyimpiä.

Renessanssin aikaan teokset ripustettiin kirkkoihin opettamaan ihmisille Raamatun tarinoita. Jättimäiset teokset asetettiin riittävän kauas ja niin korkealle, että kun ihmiset seisoivat niiden edessä, katse kääntyi väkisin ylöspäin. Näin luotiin kunnioituksen ja (jumalan)pelon tunnetta.

Myös taiteen koko oli asia, joka nousi vastauksissa esiin ja em. esimerkin myötä, myös teoksen koko liittyy tunteisiin vetoamiseen. Eikö totta, että kun seisot suuren taideteoksen edessä, se ”säteilee” jotain selittämätöntä ja pintaan puskee väkisinkin uteliaisuus? Teos tavallaan sitoo sinut eteensä tarkastelemaan sitä ja mahdollisesti mietit, mitä taiteilija haluaa kertoa? Miksi hän on toteuttanut tämän teoksen näin? Mitä tekijöitä teoksen taustalla on? En sano, etteikö pienikin teos voisi näin tehdä, toki voi! Pienet teokset voivat ihan samalla tavalla liikauttaa jotain sisällämme. Henkilökohtaisesti itse pidän suurista maalauksista, niiden toteuttamisesta, mutta myös katsomisesta. Varsinkin sellaiset seinän kokoiset teokset sykähdyttävät minua.

Englannissa, eräässä veistospuistossa voi luoda konkreettisesti yhteyden taiteilijaan. Barbara Hepworthin veistoksessa on hänen sormenjälkensä ja mikäli puistossa vierailijat huomaavat ne, he usein laittavat omat sormensa näille jäljille – mahdollisesti tunteakseen hänen kosketuksensa tai saadakseen syvemmän yhteyden, en tiedä. Oli miten oli, minusta tämä on ajatuksena aivan ihana.

Tekniikkaa ja kaunista kädenjälkeä arvostetaan ja sävymaailmaa ihastellaan. Toisena esiin nousivatkin sävyt ja visuaalinen kauneus:

”Ensimmäisenä silmään iskee taulun kauneus, oli se sitten värien käytöstä, työstämisestä tai aiheesta.”

”Värisävyt”

Värit, ymmärrettävästi, ovat tärkeä seikka, kun valitaan teosta. Värit ovatkin voimakas työkalu taiteessa. En lähde käymään kanssanne värioppia läpi, koska jokainen meistä taitaa tietää, että värit symboloivat erilaisia asioita. Niiden avulla voidaan vaikuttaa suuresti syntyvään tunteeseen, oli se sitten negatiivista tai positiivista. Olen kuullut lukemattomia kertoja, kuinka kyseinen teos ”kävisi kivasti” johonkin tiettyyn tilaan. Valintapäätökseen toki vaikuttaa myös muut asiat (koko/aihe), mutta usein ensimmäisenä kiinnitetään huomiota sävymaailmaan, eikö totta?

Olen kerran seisonut seinän kokoisen teoksen edessä, joka oli kauttaaltaan musta. Ainoa asia, jota pinnalta pystyi katseella aistimaan, olivat leveät siveltimen jäljet ja nämäkin vaivalloin. Kyykistelin ympäriinsä ja katselin teosta eri kulmista, jolloin valo toi esiin erilaisia siveltimen vetoja – ”Nerokasta”, ajattelin.

Myös taiteen konkreettinen arvo mainittiin.

”Ajattomuus? Mihin sijoitan kodissa? Sekä arvo nyt ja millainen sijoituskohde tulevaisuuden kannalta.”

”Taide on jännittävä sijoituskohde – koskaan et voi tietää, kuka on seuraava Edelfelt.”

Taiteesta sijoituskohteena en osaa sanoa paljoakaan, en ole perehtynyt asiaan riittävästi. Mikäli itse lähtisin etsimään ensimmäistä teosta, joka olisi puhtaasti sijoitus, kääntyisin hyvämaineisen gallerian puoleen tai seuraisin huutokauppoja (Bukowskis ja Helander lienee tunnetuimmat). Taide on sijoituskohteena pitkäikäinen ja ymmärrettävästi, se ei ole niin herkkä osakekurssien heilahtelulle. Arvotaiteeseen ei taloudelliset kriisit vaikuta, vaan sen arvo tulee säilymään haastavimmillakin hetkillä. Osakkeisiin verrattuna, pidempiin myyntiaikoihin varmasti tulee varautua. Mutta, itsehän en näe siinä mitään vikaa, että sijoituskohde voi tuottaa visuaalista iloa päivittäin ja ajattelisinkin taidetta pitkäikäisenä sijoituskohteena.

Yhteenvetona voisi todeta, että taiteen valitsemiseen liittyy tunne, taito ja järki.

Kiitos jokaiselle, joka laittoi minulle viestiä/vastasi kysymykseeni, luin niitä ihan innoissani! Minä, tiedättekö, niin sytyn tällaisista jutuista. Varsinkin, kun viime aikoina elämäni sekä blogin ja Ig:n sisältö on pyörinyt remontin ympärillä. Välillä on kuitenkin kiva sukeltaa enemmän pinnan alle ja pohtia vähän syvällisemmin asioita. Varsinkin minulle näin merkittävästä aiheesta, kuin taide.

Toivoisitko enemmän tällaisia taiteeseen liittyviä kirjoituksia tai onko mielessäni jokin tietty aihe, jota haluaisit minun käsittelevän? Laita minulle viestiä! 

Aikaisemmat tätä asiaa sivuavat tekstit löydät alla olevien linkkien kautta:

Näin valitset taidetta kotiisi.

Luovuus lukossa – näin pääset taas alkuun

Näin tauluni syntyvät 1/3 – inspiraatio

Näin tauluni syntyvät 2/3 – maalauspohjien valmistelu

Näin tauluni syntyvät 3/3 – maalaaminen