Ostoskorisi on tyhjä!
Näin tauluni syntyvät, OSA 3/3 – maalaaminen
Maalaaminen on minulle terapiaa. Se on mahdollisuus hävitä henkisesti jonnekin kauas, vaikka fyysisesti olen läsnä. Se on syy kuunnella musiikkia ja olla ajattelematta mitään.
Öljyvärimaalauksen ehdottomasti paras puoli on se, että öljyvärit taipuvat kaikkeen mahdolliseen ilmaisuun. Maalaaminen itsessään ei ole monimutkaista ja oma tyylini on perinteisiä rajoja rikkovaa. Joskus käytin erilaisia maalausnesteitä kuten vernissoja ja öljyjä, mutta nykyään maalaan pelkästään väreillä, joita ohennan tarvittaessa tärpätillä. Maalausnesteiden käyttö ei ole pakollista, mutta niiden avulla maalikerrokset saadaan kuivumaan nopeammin ja samalla pintaan saadaan öljyvärimaalauksille ominainen kiilto. Itse pidän kuitenkin mattapintaisesta lopputuloksesta ja esimerkiksi liikaa käytettynä pellavaöljy kellastuttaa värejä ja tätä minä en halua.
Jos maalaan esittävää taidetta, teen kankaalle ensin hahmotelman hiilellä. Hahmotelmaa ei saisi tehdä lyijyllä, koska vuosien saatossa lyijy saattaa tulla värikerrosten läpi. Tämä ei omissa töissäni ole niinkään ongelma, koska maalikerrokset ovat niin paksuja, mutta silti käytän vanhasta tottumuksesta hiiltä. Abstraktit työt ovat taas vähän mystisempi juttu. Minulla on aina mielessäni sävymaailma ja millaista ilmettä lähden hakemaan, mutta muuten en suunnittele lopputulosta, vaan taulu edistyy sitä mukaa, kun maalaan sitä. Joskus lopputulos saattaa olla jotain ihan muuta, kuin alun perin ajattelin, Heh, ei kuulosta kovin ammattimaiselta, mutta tällainen minä olen – kutsutaan sitä vaikka taiteilijan vapaudeksi.
Ensimmäinen maalikerros on sekoitus väriä ja tärpättiä. Tämä kerros on todella ohut ja se kuivuu melko nopeasti. Tällä kerroksella hahmottelen sävymaailmaa ja -alueita. Yleensä käytän tässä vaiheessa leveää sivellintä, jonka avulla saan levitettyä suuremman alueen kerralla. Kun pohjamaalaus on valmis, taulu saa kuivua hetken. Tähän menee yleensä 2-3 päivää.
Öljyväri on todella hidas kuivumaan, koska se nimensä mukaisesti koostuu öljystä (sekä pigmentistä ja sidosaineista). Öljyvärit, toisin kuin vesipohjaiset värit, kuten akryylivärit, eivät kuivu haihtumalla vaan hapettumalla, joten sen vuoksi kerrosten kuivumiseen menee aina jonkin verran aikaa. Tämä korostuu varsinkin silloin, kun en halua, että sävyt sekoittuvat keskenään. Jos asiakas tilaa minulta taulun jossa on keltaista ja sinistä, niin lopputulos ei saa olla vihreä. Tai jos asiakas haluaa tauluun vaaleanpunaista ja sinistä, niin lopputulos ei saa olla violetti. Ymmärrätte varmaankin pointtini? Valkoisen kuuluu olla valkoinen, mustan musta jne. Jos jokin värikerros on märkä, sekoittuu se luonnollisesti uuteen värikerrokseen ja lopputulos ei ole sellainen, kuin haluaisin. Tämän vuoksi en voi luvata, että tauluni olisi valmis viikon tai kahden kuluttua, koska haluttuun lopputulokseen on mahdoton päästä hetkessä.
Sitä mukaa, kun lisään väriä, maalikerrosten paksuus kasvaa. Noudatan taideopettajaltani saatua ohjetta – rasvaista rasvaiselle, eli en enää ohenna väriä myöhemmässä vaiheessa vaan käytän pelkkää öljyväriä. Tässä vaiheessa voisin ottaa käyttöön myös vernissat ja öljyt, joita käytetään ensin tietyssä suhteessa sekoitettuna tärpättiin ja sitä mukaa kun kerroksia tulee, liuos muuttuu rasvaisemmaksi. Kun olen maalannut riittävästi kerroksia, taulu saa kuivua ja sen lopullisesta ilmeestä riippuen, jatkan tätä niin kauan, kunnes olen tyytyväinen lopputulokseen.
Käytän maalaamiseen siveltimiä sekä erilaisia palettiveitsiä. Minulla on yksi suosikki palettiveitsissä ja en tiedä mitä teen, jos se joskus menee rikki. Tämä yksilö on ainakin 15 vuotta vanha ja oikein kylmää ajatus siitä, että tälle palettiveitselle kävisi jotain.
Käytän tauluissani usein myös lyöntimetallia, jota on saatavilla kullan, hopean ja kuparin sävyisenä. Kiinnitän metallin siihen tarkoitetulla liimalla. Levitän liiman kuivuneelle pinnalle ja annan sen asettua vähintään 30 minuuttia. Tänä aikana liima muodostaa tahmean kerroksen, johon metalli tarttuu. Tähän minulla ei ole sen erikoisempia välineitä, vaan joskus kiinnitän ohuet metallilehdet käsin, jos tavoitteena on täysin sileä pinta, kiinnitän lehdet isolla pehmeällä siveltimellä. Yleensä jatkan maalausta vielä metallin lisäämisen jälkeen.
Mikäli kyseessä on tilaustaulu, lähetän asiakkaalle kuvia taulun edistymisestä, näin lopputulos ei tule täysin yllätyksenä ja asiakas pääsee itse vaikuttamaan taulun lopulliseen ilmeeseen. Kun asiakas on hyväksynyt taulun, annan taulun kuivua. Tähän menee yleensä vähintään viikko, joskus kauemminkin. Kun taulu on kuiva, lisään siihen kiinnitysmekanismin, siistin taulun ulkoreunat, kuvaan sen ja pakkaan matkaan.
Toivottavasti tämä kirjoitus avasi niitä työvaiheita, joita taulun maalaaminen sisältää ja selittää sitä, miksi en voi toimittaa taulua viikossa tai kahdessa. Olen viime viikkoina viettänyt ennätysajan työhuoneessani, olen kaivannut aikaa itselleni ja ajatuksilleni.