Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Pala palalta – puutarhan rakentamista rinteeseen, kivikkoa ja maksaruohoja.

Kun aloitin tämän projektin, ensimmäinen ajatukseni oli, että haukkasin taas kerran ihan liian ison palan. En ymmärrä juurikaan mitään kasveista tai mistään muustakaan niihin liittyvästä, joten melkoista opettelua tämä puutarhurointi on kohdallani ollut. Projekti on edelleen kesken, mutta ajattelin jotain pieniä paloja vilauttaa tästä jyrkästä rinteestä, joka on tontillamme talon ja rantarakennuksen välillä. Rinne oli täysin luonnontilassa, rikkaruohot ja heinät peittivät sitä. Rinteessä kasvoi suuri koivu sekä kuusi, jotka ovat nyt kaadettu, mutta niiden kannot ovat paikoillaan. Rinteessä siis kiemurtelee vanhojen puiden juuria, joita ei voi poistaa, koska ne pitävät maan hyvin paikoillaan. Lisäksi rinteen ”yläosaan” oli istutettu rusopajuangervoa sekä vuorenkilpeä. Tuo angervo osoittautui melko sitkeäksi ja sen nostaminen ylös oli kyllä melko tuskaista. Täällä on kuvia siitä, miltä rinne näytti keväällä.

Valitsin kasveja, joiden pitäisi menestyä vaatimattomissa kasvuolosuhteissa. Tuo rinteen yläosa on aurinkoinen, kun taas alaosa on varjoinen/puolivarjoinen. Osassa rinnettä on savimaata, osassa hiekkamaata. Olen huomannut, että suositukset eivät ihan kaikkien kasvien kohdalla pidä paikkansa. Varjossa viihtyvä kuunlilja kukoistaa meillä todella aurinkoisessa, miltei paahteisessa paikassa. Siksipä uskalsin tähän hommaan ryhtyä, pienellä riskillä. :)

Siirsin osan jakamistani kuunliljoista rinteen yläosaan. En muistanut, että meillä kasvaa alapihan istutusalueella kahdenlaista kuunliljaa, kirjavalehtistä ja vihreälehtistä ja tietenkin riviin, johon laitoin kirjavalehtisiä eksyi joukkoon yksi vihreälehtinen ja toisin päin. :) Kyllä hymyilytti, kun kuunliljat lähtivät kasvuun ja keskeltä pilkotti erivärisiä lehtiä. No, ei se ole niin vakavaa, ensi keväänä pitää vaan vaihtaa paikkoja. Sain rinteen yläosaan myös kaivatun kukkapenkin, jonne voin ripotella tulevana syksynä tulppaanien sekä laukkojen sipuleita.

Haastavinta tässä on ollut se, että tällaista rinnettä ei oikein voi suunnitella etukäteen. Niinpä minä ostin erilaisia kasveja, joiden epäilin menestyvän rinteessä ja aloitin kitkemisen. Kuorin maata reilusti pois ja rikkaruohojen valtaaman maan alta paljastui upeita luonnonkiviä sekä puunjuuria, jotka jätin paikoilleen. Puhdistin niistä enimmät mullat ja sammalet pois ja kesäsade huolehti lopusta puhdistamisesta. Kasveja istutin ryhmittäin huomioiden korkeuserot ja nyt toivon, että ne menestyisivät…

Koska rinne on jyrkkä, en keksinyt oikein muuta vaihtoehtoa, kuin pengertää sitä. Tein kasveille tasoja ja tuin maata kivillä ja vanhoilla laudoilla. Vaikka laitoin kivien alle suodatinkangasta, puskee näköjään pienemmästäkin rakosesta rikkaruohoja. Lohdutan itseäni sillä, että muutaman rikkaruohon nyppiminen sieltä täältä on paljon helpompaa, kuin koko rinteen kitkeminen. Rannassamme on ollut röykkiö kiviä, joita olemme laittaneet rantaviivaan ja tuon röykkiön alta alkoi nousemaan lisää kuunliljoja. Pelastin alkavat kasvustot ja nostin ne rinteen yläosaan vahvistumaan. Niitäkin voin ensi keväänä siirrellä parempiin paikkoihin. Nuo rimpulat kuunliljat näkyvät yllä olevassa kuvassa vasemmassa reunassa.

Rinnettä saa tulevaisuudessa peittää maanpeitekasvit ja ne saavat kasvaa rinteen yläosasta alaspäin. Tällä hetkellä näky on vielä melko karu, mutta olen istuttanut kasvit melko tiheään, jotta ne peittäisivät tehokkaammin. Tänä vuonna kasvit saavat juurtua ja jospa ensi vuonna minua odottaa kukkaloisto. :) Juurruttuaan, kasvit myös sitovat rinnettä. Pituutta rinteellä on varmaankin noin kymmenen metriä, korkeutta ehkäpä vajaa pari metriä, joten tulevaisuudessa voin jakaa tiheään istutettuja kasveja, tyhjiä kasvupaikkoja tuossa rinteessä nimittäin on.

Haastavimpaan osaan rinnettä valitsin mm. maksaruohoa, hopeahärkkiä ja sammalleimua. Myös osa tontillamme olleista keijuangervoista pääsi rinteen alaosaan. Tuo alaosa on vielä kesken, koska en osaa päättää, millaisia kasveja laittaisin reunustamaan rakennusten välissä kulkevaa polkua. Aluksi ajatuksena oli vuorata koko alaosa kivillä, mutta nyt jotenkin haluaisin jotain matalaa, kukkivaa pensasta, matalaa perennaa tai maanpeiteruusua. Tuo ruusu taitaa vaan olla melko herkkä paleltumaan? Lisäksi rinteen alaosasta osa on aurinkoinen ja osa varjoinen/puolivarjoinen, joten tämäkin rajaa vähän kasvivaihtoehtoja.

Olin suunnitellut rinteeseen portaat, mutta kävi ilmi, että se on liian jyrkkä ja siinä oli myös kallio juuri suunnitelluiden portaiden kohdalla. Portaiden paikka siis siirtyy rinteen toiselle sivulle ja niitä ajattelimme askarrella kesäloman aikana. Kitkin portaiden paikan ja nyt se odottelee inspiraatiotani sekä käyntiä puutarhamyymälässä.

Pala palalta tätä siis kasaan, amatöörimäisen varmoin ottein.