Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Vanhan hirsitalon verannan remontti

Kun ostin tämän kodin reilu kaksi vuotta sitten, oli miltei jokainen huone remontoitu vain muutama vuosi aikaisemmin. Ainoa tila, joka oli melkein alkuperäisessä asussaan, oli veranta – ja hyvä niin. Olen suunnitellut verannan remonttia reilun vuoden verran ja viime kesänä oli tarkoitus se toteuttaa. Mutta, varsin uuvuttavan alkuvuoden jälkeen (työhuoneen remontti, yrityksen perustaminen), minulla ei yksinkertaisesti ollut minkäänlaista intoa aloittaa muutaman viikon remonttirupeamaa. Olipa edessä vielä historiallisen kuuma kesäkin, joten tuhertaminen kuumassa lasikopissa ei sekään innostanut.

Mutta nyt, näin keväällä, jolloin veranta ei ole niin paahtava, remontin aloittaminen tuntui hyvältä ajatukselta. Siispä aloin suunnittelemaan pikkuruisen verannan uutta ilmettä ja sanotaan nyt näin, että en olisi ikinä uskonut, millaiseen lopputulokseen tulen päätymään.

Olen aina ajatellut, että eteinen, joka tässä tapauksessa on veranta, on kodin käyntikortti. Koska kotini on sisustuksen suhteen melko seesteinen, päätin tällä kertaa vähän leikitellä sävyillä ja kuoseilla. Kodissani on upea, vihreä kakl´uuni, joka onkin innoittanut sävyttämään esimerkiksi makuuhuoneen seiniä vihreäksi.

Ajattelin, että tuon vihreän sävyn myös verannalle, lisäksi halusin paneeliseinän sekä tapetin, joka pistää ulko-ovesta sisään astuvan pysähtymään hetkeksi.

Tilasin varmaan kymmenen erilaista tapettimallia, mutta loppujen lopuksi eniten minua kosketti tämä Vincent van Gogh:n maalauksien pohjalta tehty tapettimalliston kukkatapetti. Tapetin pinta on elävä ja siinä suorastaan näkee jokaisen siveltimenvedon.

Hei, voisiko olla osuvampaa tapettia taiteilijakotiin?

Olin ajatellut, että paneeliseinästä tulee vihreä, mutta tähän tapettiin vihreä ei jotenkin sopinut. Testasin myös erilaisia hiekan sävyjä, mutta jotenkin minusta tuntui, että se olisi liian ”ilmeinen” valinta. Niinpä päädyin täysin villiin korttiin ja valitsin Teknoksen uutuussävyistä OHDÅ -sävyn. Sävy on sopivasti sellainen puuterinen pinkki, joka käy kivasti vanhan talon sävymaailmaan. Muuten, tässä kodissa oli aikaisemmin vaaleanpunainen komero, joten näin sain palautettua tämän sävyn taas osaksi tätä kotia.

Paneelia mietin pitkään, mutta lopulta päädyin karossi- eli siskonpaneeliin. Minusta tuo paneeli on vaan niin ihana ja se sopii täydellisesti tällaiseen vanhaan hirsitaloon. Myös sormipaneeli oli yksi vaihtoehto, mutta minulle tulee siitä aina mieleen rintamamiestalon portaikot.

Remontti käynnistyi vanhojen pintojen purkamisella. Seinät olivat vuorattu levyillä sekä pinkopahveilla. Pinkopahvit repsottivat ja seinäpinnat olivat muutenkin nuhjuiset. Yritän aina mahdollisuuksien mukaan kunnioittaa vanhoja materiaaleja, mutta tällä kertaa päädyin levyttämään seinät kokonaan uudestaan. Koska suunnitelmissa oli seinien maalaaminen ja tapetointi, piti pinnat uusia myös tämän vuoksi. Melkoisen monta erilaista pintaa pinkopahvien alta paljastuikin. Onneksi kaikki seinät olivat muutoin kunnossa, eikä mitään hälyttävää löytynyt.

Verannan katto on vino ja tila on toiselta puolelta lähes kolme metriä korkea. Tältä korkealta seinältä, pinkopahvin takaa, esiin paljastui vanha hirsiseinä. Mietin ehkä kahden sekunnin ajan, että jätän hirret esiin. Hirsiseinällä kuitenkin kulkee sähkövetoja vähän joka suuntaan, joten pitäydyin alkuperäisessä suunnitelmassa ja päädyin paneloimaan hirsiseinän piiloon. Tämä ihan sen vuoksi, että sain kaikki epämääräiset johdot piiloon paneelin taakse ja halusin pystypaneloinnilla myös korostaa vinon katon korkeutta. Lisäksi, makuuhuoneeni sijaitsee tuon seinän takana, joten en ole varma, olisivatko hirret eristäneet riittävästi. Sieltähän ne hirret löytyvät, jos joskus haluan ottaa ne taas esiin.

Pari vuotta sitten, löysin tämän vanhan lankkulattian muovimattojen alta. Nyt lattia hiotaan ja maalataan.

Levytyksen jälkeen, pinnat viimeisteltiin ja pohjamaalattiin. Jos joskus päädyn ottamaan tapetin pois, on se paljon helpompi irrottaa pohjamaalatusta seinästä.

Remontti on edennyt näistä kuvista jo melkoisesti. Vielä kuitenkin puuttuu listat, vanha väliovi pitää kunnostaa sekä lattia vielä kerran hioa ja sen jälkeen maalata. Myös valaisimet täytyy asentaa ja tietysti myös sisustaa (jee!). Olen nikkaroinut myös muutaman diy -jutun, joten kerron teille niistäkin pian lisää.

Olipa kiva pitkästä aikaa kirjoitella remontoinnista. Minä niin tykkään tehdä tällaista – suunnitella ja toteuttaa. Pitkään olen miettinyt myös sisustus- ja remontointialaa seuraavana urapolkunani, mutta vielä en ole tehnyt päätöstä sen suhteen. Kaikenlainen nikkarointi, remontointi, sisustussuunnittelu, ompeleminen ja verhoilu kun ovat minulle sellaista ”mukavaa” tekemistä. Itse kuitenkin kaipaisin tietyistä asioista koulutusta, että saisin riittävän itsevarmuuden toteuttaa asioita myös toisille. Itselle näillä ei niin ole väliä (heh). Katsotaan, mihin polku vie.

Remonttitarinat jatkuvat vielä, seuraavaksi pääsette näkemään, miltä maalatut sekä tapetoidut pinnat näyttävät.