Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Rantasaunan remontti – kurkistus sisälle.

sauna_lolakuu_2

Kuten kerroin aikaisemmin, saunan sisätiloista on melko hankala saada tällä hetkellä mitään järkeviä kuvia. Aika rajun näköistähän siellä vielä on, ainakin toistaiseksi, ja todella, todella keskeneräistä. Ei taas esteetikon silmä lepää näissä kuvissa, mutta kurkataan nyt kuitenkin, että miten projekti on edennyt.

Tulevan takkahuoneen (tai saunatuvan) puolella seinien runkotolpat ovat paikoillaan, seinät suljettu ja rakennus on miltei villoitettu kokonaan. Meidän taidot eivät ole ihan kaikkeen riittäneet, joten harteillemme on jäänyt pääasiassa tuo villoitus ja muurin rappaus. Tuon muurin yläosa oli tosiaan aikaisemmin katon takana piilossa ja nyt kun kattoa nostetaan, niin ”viimeistelemätön” osuus tulee näkyviin. Kasvatimme muuria muutamaan otteeseen täyttörappauslaastilla, jonka kuivuttua pintaan vedettiin saneerauslaasti. Jälkimmäinen muuten osoittautui aivan ihanaksi aineeksi, pinnasta tuli todella siisti. Muuri odottaa vielä viimeistelyä; hiontaa ja maalia.

sauna_lokakuu_2sauna_lokakuu_1rappaus_2rappaus_1

Saunassa seinän vieressä olevat lattian reunat ovat valettu uudestaan. Betoni oli melko huonossa kunnossa niiltä osin ja reunoista oli murentunut palasia irti. Lattian reunoja siis korotettiin niin, että vesi ei pääse paneelin ja seinän väliin. Samalla valettiin kiukaalle uusi pohja. Suunnittelimme aluksi koko lattian piikkaamista ja valamista uudestaan, mutta lattian pinta tullaankin vain hiomaan ja maalaamaan. Samalla siistitään tuo kiukaalle valettu pohja.

Aikaisemminhan saunassa oli kiuas ja erillinen vesipata. Näiden osalta seinässä olevat hormien paikat ovat muurattu umpeen. Uudelle kiukaalle tehdään kokonaan uusi ulosvienti hormiin, kun sen aika on. Kuvissa saneerauslaasti on vielä märkää. Kunhan se kuivuu (näillä keleillä melko hidas prosessi), seinä hiotaan ja maalataan.

rappaus_3

Saunan seinät ovat myös villoitettu ja alumiinipaperi sekä rimoitus ovat paikoillaan. Seuraavaksi pitäisi alkaa paneloimaan seiniä… jos meillä olisi paneelia. Emme ottaneet huomioon sitä seikkaa, että rautakauppojen varastossa olevat paneelit ovat järestään 2,4 metriä pitkiä. Meidän saunan leveys on 2,7 metriä, kattoon taitaa tarvita 3 metristä. Ilmankos vanha sauna oli paneloitu pystyyn… Toiveenamme olisi mahdollisimman leveä, STS-profiilinen paneeli ja materiaalina esimerkiksi lämpökäsitelty haapa. Voin kertoa, että ei oikein meinaa löytyä. Olemme olleet muutamaan toimittajaan yhteydessä, josko joku suostuisi tekemään meille normaalia pidempää paneelia. Me olemme tottuneet tällaisiin pieniin haasteisiin tämän matkan varrella ja tiedän, että tähänkin asiaan löytyy varmasti vielä hyvä ratkaisu.

sauna_remontti

Niin, onhan meillä jo kiuaskin! Tosin se on vielä osissa ja tässä taitaa nyt hetki mennä, ennen kuin saadaan kiuas kasattua paikoilleen. Päädyimme vakaan harkinnan jälkeen puulämmiteiseen Iki-kiukaaseen. Löylyhuone on sen verran iso ja varsinkin korkea, että pienemmissä kiukaissa ei olisi riittänyt teho. Tämän kaverin pitäisi kyllä ajaa asiansa, nimittäin kiviä tuohon kiukaaseen uppoaa 360 kiloa. Vesisäiliö on tilavuudeltaan 80 litraa ja se lämpiää kätevästi samalla, kuin kiuaskin.

ikikiuas_1sauna_remontti_1ikikiuas_2

Iki

(kuva)

Kyllähän tuo ihan komea pömpeli on kasattuna. No, tällä hetkellä tuosta voi vasta haaveilla. Lohduttavaa on kuitenkin tieto siitä, että meidän saunassa ei varpaita palella, sen verran tehokas peli on kyseessä.

Sellainen tilanne tuolla sisäpuolella, hommaa siis vielä riittää ja sitä riittää ensi keväälle saakka! Pikku näpertelyjä vielä teemme tämän vuoden puolella, jonka jälkeen rakennus pääsee viettämään talviunta. Tarkoituksena olisi ainakin vetää sähköt sekä saada tuo muuri viimeisteltyä. Myös panelointia ajattelimme aloitella.

Seuraavaksi siis metsästämme ne seinäpaneelit, niiden asentamisesta meillä onkin jo yhden rakennuksen verran kokemusta…. ;)