Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Syypää mun hymyyn…

Se ei ole kummoinen ja se on vanha. Sitä ei ole käytetty ainakaan kymmeneen vuoteen. Se on todella likainen ja vaatii remonttia. Se on täynnä tavaraa ja rakennusjätettä, suksia, listoja ja paneeleita. Silti minä ihastuin siihen ensisilmäyksellä. Se taitaa olla syypää mun hymyyn. Meidän pihasauna.

sauna10 sauna4

Olen jauhanut tästä piharakennuksestamme kyllästymiseen saakka. Nyt kun pihasuunnitelmat ovat lähteneet päässäni käyntiin, ajattelin sysätä aivojeni jossain lokerossa muhinutta pihasaunan remonttia myös eteenpäin. Saunarakennus vaatii täydellisen kasvojen pesun, kirjaimellisesti. Tehtävälistalla on ensin julkisivuremontti, katon sekä ulkovuorauksen lautojen uusiminen ja samalla tietysti maalipinnan päivitys talon sävyjen mukaiseksi. Huopakatto saa päällensä peltikatteen ja samalla fiksataan myös piippu. Kun julkisivu on valmis, siirrymme näihin sisätiloihin.

Koko rakennuksella on kokoa noin 45 neliötä, sisältäen pari liiteriä ja varastoa (ja yhden käytöstä poistetun huussin), sekä tämän toisen päädyn saunan ja pukuhuoneen. Kerroksia on kaksi. Yläkerta on tosin melko matala, mutta sinne saisi halutessaan remontoitua esimerkiksi nukkumatilat. Sauna on toiminut varastona ja sen tyhjennys on tarkoitus aloittaa keväämmällä.

Saunaan ja pukuhuoneeseen mennään pienen ”tuulikaapin” kautta. Saunassa on luonnollisesti vanhat lauteet, kiuas sekä todella suuri vesipata, jonka kohtaloa emme ole vielä päättäneet. Ensinäkään emme tiedä toimiiko pata ja toiseksi se sijaitsee kiukaan edessä, eli sen yli pitäisi heittää löylyä. Aika hankalaa siis. Voi olla, että vaihdamme sen tilalle kiukaan, jossa on vesisäiliö samassa, silloin riittäisi yhden tulisijan lämmittäminenkin. Yhdestä saunan nurkasta löytyy käsikäyttöinen pumppu. Ilmeisesti meidän lammesta on otettu aikoinaan löyly- ja peseytymisvedet.

sauna9sauna8sauna7

Pukuhuone on mukavan kokoinen ja onneksi nuo vaaleanpunaiset penkit ovat säilytetty. Minusta tämä värimaailma on aivan ihana, tosin ehkä joudun taipumaan ja päivittämään sitä hieman. ;) Pukuhuoneen ja saunan seinän takana on varasto, jonka ajattelimme ottaa käyttöön. Nimittäin pukuhuoneen seinä pitäisi olla purettavissa (ei ole kantava seinä) ja varastoon saisi silloin tehtyä takkahuoneen. Takkahuoneesta taas ajattelimme puhkaista oven rannan puolelle, josta pääsisi suoraan patiolle. Nämä ovat vasta karkeita suunnitelmia, mutta kaiken järjen mukaan ihan mahdollisia toteuttaa. Tosin eihän sitä koskaan tiedä, mitä sitä vastaan tulee, kun vanhaa alkaa purkamaan ja remontoimaan…

 sauna6 sauna5sauna2

Tällaisen vanhan remontointi asettaa varmasti haasteita ja herättää kysymyksiä… mitä säilyttää ja mitä uusitaan? Haluaisin tehdä remontin kuitenkin vanhaa kunnioittaen ja uusia rakennusta ns. hyvällä maulla. Saahan sitä haaveilla ja suunnitella, vaikka ei tämä nyt ihan ajankohtainen remontti olekaan, nimittäin tuskin päästään tänä kesänä näihin sisätiloihin käsiksi. Silti salaa toivon, että jospa sitä ensi jouluna pääsisi saunomaan ulkosaunassa. Never know… :)

Mietin tässä, että tämä meidän ensimmäinen talvi tässä talossa on varmasti mieleenpainuvin ikinä. Ensin ei ole lunta, mutta on pakkasta ja pitää miettiä jäätyykö putket reissumme aikana. No onneksi ei jäätynyt. Sitten tuleekin lunta, siis oikeasti paljon lunta, kerralla ja kaupanpäällisiksi järkyttävät pakkaset, jotka eivät tunnu lauhtuvan millään. No ainakin talo on saatu hyvin lumetettua ja hyötyliikunta ei koskaan ole huono juttu. Niin ja on tuo sähkölaskukin ihan mieleenpainuva… ;) Ihan hirvittää ajatella, mitä se olisi ilman ilmalämpöpumppuja.

Mutta hei, ihanaa viikonloppua! Itse ajattelin buutata oman kovalevyni pitkällä juoksulenkillä. Kuulemma pikkasen on tiedossa helpotusta tuohon järkyttävään kylmyyteen, on nuita lenkkipolkuja ollutkin ikävä.