Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Kuinka pysyä tuottavana, kun työskentelet kotoa käsin

Teen tällä hetkellä kahta työtä, joista toista puhtaasti kotoa käsin. Usein työni kasaantuvat viikonlopuille, jolloin motivaatio ei ole ihan korkeimmillaan. Luulisi, että siveltimen vedot eivät häiriinny television pauhaamisesta tai muusta taustahälystä, mutta kohdallani näin on. Kun maalaan, kuuntelen joko kirjaa tai musiikkia, ne auttavat keskittymään ja sen tietyn ”flown” löytymiseen. Puhelimen selailu kesken työskentelyn on pahin motivaationi tappaja. Välillä oikein säikähdän, miten kauan olen unohtunut istumaan Kilta-tuolilleni pläräämään Facebookin feediä. Äh, ei näin. Koska haluan kehittää itseäni, yritin miettiä ratkaisuja siihen, kuinka säilyttää itsekuri, kun työskentelee kotoa käsin. Jospa nämä neuvot helpottaisivat sinuakin.

Tunnista, milloin olet tuottavimmillasi

Olen aamuihminen, mutta vasta kun olen saanut ensimmäisen kupin kahvia. Aamuissa on jotain ihanaa taikaa. Hiljaisuus talossa ja kahvin tuoksu – nautin. Kotona työskentelyssä on se hyvä puoli, että ei ole mikään pakko nousta ylös vasta kun sitten, kun on ihan pakko. Itse en torkuta ikinä vaan nousen saman tien, kun kello soi. Tiedostan sen, että olen tuottavimmillani heti aamusta. On siis hyvä tunnistaa, milloin itse olet parhaimmillasi. Jos olet kovin aamu-uninen ja ajatukset juoksevat vasta alkuillasta, työskentele silloin! On myös hyvä aikatauluttaa päivää, koska jos et tee näin, et tiedä, mitä sinun tulisi tehdä milloinkin. Itse usein aloitan työskentelyn heti aamusta, kun on vielä pimeää. Ajoitan valokuvaamisen taas valoisan aikaan, varsinkin näin talvella ja illasta saatan taas maalata.

Järjestä itsellesi mukava työtila

Tämän olen huomannut olevan todella tärkeä seikka. Minusta olisi hurjan vaikeaa työskennellä vaikka makuuhuoneessa. Kaipaan inspiroivan tilan ja varsinkin kirjoittamisen sekä kuvien käsittelyn aikana haluan, että ympärillä ei ole mitään ylimääräistä. Kieltämättä, työhuoneeni ei ole sieltä siisteimmästä päästä tai miten sen nyt ottaa… Taulut vaativat oman aikansa ja tilansa kuivua, joten välillä niitä nojailee vähän joka seinään, pöydällä taas lojuu viimeksi käyttämäni värituubit, siveltimet ja tärpättipullo. Tällaista hallittua epäjärjestystä vielä siedän, mutta jos huoneessani oli sotkuista, siis oikeasti sotkuista, keskittymiseni herpaantuisi.

Pidä taukoja

Parasta kotona työskentelyssä on se, että voin lähteä kävelylle kesken päivän tai vaikka tehdä pienen kotitreenin, jos siltä tuntuu. Jos työpäiväsi on täynnä ohjelmaa, kävele välillä vaikka keittämään kahvia, kunhan vaihdat asentoa ja liikut edes jotenkin. Tai pistä vaikka pyykkikone pyörimään, että sinulle tulee väkisin askelia edes kodinhoitohuoneeseen. Muista myös syödä oikeaa ruokaa. Itse huomaan, kun olen kotona, että työ imaisee minut mukaansa ja sitten napsin välipaloja, enkä syö kunnon lounasta. Se taas vaikuttaa vireystilaan ja keskittymiseen. Ei hyvä.

Tapaa ihmisiä

Itsekseen työskentely on välillä todella tylsää ja puuduttavaa, koska sinulla ei ole kosketusta ulkomaailmaan. Mikäli aikatauluuni sopii, saatan sopia lounastreffit, jolloin minun on pakko lähteä ulos edes hetkeksi ja myös hieman ”laittauduttava”. Jotenkin sitä herkästi ajatellaan, että kun työskentelee kotona, voi hiihdellä ympäriinsä virttyneessä t-paidassa ja verkkareissa. En minäkään maalaa parhaat vaatteet ylläni, mutta kyllä minä sentään yöpuvun ja aamutakin vaihdan kotivaatteisin. Jos en näe ystävääni lounaan merkeissä, saatan piipahtaa lähikaupassa hakemassa jotain ruokaa, jotta saan edes jotain kosketusta ulkomaailmaan.

Olen naureskellut itsekseni, että maalaaminen on kyllä introvertin unelma-ammatti. Introverttiudessa ei ole mitään vikaa, mutta onnekseni olen huomannut, että vaikka viihdynkin mainiosti itsekseni kaipaan myös kosketusta ulkomaailmaa. Huh. Ehkä olen siis sopiva sekoitus molempia ääripäitä? Olen välillä miettinyt, että olisinko tuottavampi, jos minulla olisi oma ateljee jossain ihan muualla. Silloin kaikki häiriötekijät, joita kotona on, puuttuisivat. Tosin tässä elämäntilanteessa, minulla ei olisi aikaa siirtyä jonnekin työskentelemään, vaan koen äärimmäisen käteväksi sen, että voin heti herättyäni aloittaa työskentelyn.

Nyt alan etsimään sitä flowta, käynnistän äänikirjan ja otan vielä yhden kahvikupillisen seurakseni työhuoneeseeni. Mukavaa päivää!