Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Ateljeen remontti – missä mennään nyt?

Terveisiä remontin keskeltä. Jotain tässä välissä on tapahtunut, mutta äh… Pakko myöntää, että remontti on edennyt tuskallisen hitaasti. Kun tällaista vanhaa tilaa remontoi, on aina tiedossa yllätyksiä – niitä tuli eteen myös tällä kertaa. Tällä hetkellä remonttia on jarruttanut ikkunat. Kun vanhoja rappauksia nakuteltiin irti, kävi ilmi, että ikkunan karmit olivat käytännössä enää vain pölyä. Karmit jouduttiin siis uusimaan ja koska kyseessä on vanha rakennus (suojelukohde), ei vastaavanlaisia karmeja tietenkään ollut valmiina. Ruudut irroitettiin (ne ovat hyvässä kunnossa) ja vanhat karmit lähtivät malliksi puusepälle.

Ikkunan karmit piti uusia kokonaan.

Tällä hetkellä siis odottelen, että uudet ikkunat asennetaan paikoilleen, jotta seinien tasoitusta päästään jatkamaan. Osa seinistä ovat jo valmiit, mutta ennen kuin seinäpintoja päästiin tasoittamaan, kaikki vanhat puutapit piti poistaa, että mikrobikasvustoa ei pääse syntymään uuden pinnan alla.

Puutappeja puutapin perään… Näitä porattiin ja nakuteltiin irti muutaman tunnin ajan. Aika työlästä, sanoisinko.

Osa seinistä on siis tasoitettu ja antiikkilaastikin on levitetty kattoon sekä kahdelle seinälle. Tällä hetkellä työn alla on valaistuksen sekä lattian suunnittelu. Lattia on tarkoitus tasoittaa/suoristaa, kunhan seinät ovat valmiit. Lattia on ehkä eniten aiheuttanut päänvaivaa tässä projektissa. Koska kyseessä on ns. kivijalka ja tila sijaitsee kellarissa, on betonilattiassa kosteutta. Se, minkä verran sitä on, on vaikea sanoa, koska tila on ollut kylmänä todella kauan. Sen tiedän, että betonin alla on myös kerros pikeä, jota kuulemma käytettiin aikoinaan jonkin sortin kosteudensulkuna. On myös mahdollista, että lattiassa on asbestia. Kaiken tämän repiminen auki kuulosti liian työläältä ja kalliilta, joten päädyin vain suoristamaan lattian.

Tälle seinälle tulee vesipiste. En ole vielä miettinyt, millaisen kiintokalusteen sekä altaan tähän hankin.

Betonin päälle on tulossa puulattia, joka tässä tapauksessa tarkoittaa mahdollisimman ohutta parkettia. Tila on matala, joten sinne ei voi asentaa monta senttiä korkeita juoksuja ja lankkuja. Tämä on se asia, joka on aiheuttanut hieman päänvaivaa – miten saada asennettua parketti niin, että se ei ole kiinni betonissa ja hengittää, mutta se ei nouse kovin korkeaksi?

Olen ollut yhteydessä kahteen eri tahoon, joista toinen päätti olla enää vastaamatta yhteydenottoihini. Laitoin siis yhteydenottopyynnön ja minulle soitettiinkin hyvin nopeasti sekä kerrottiin eri vaihtoehdoista. Olin erittäin kiinnostunut heidän tarjoamista tuotteista ja me jo sovittiin alustavasti jatkosta, mutta tämän jälkeen en ole enää tavoittanut tätä yritystä mitään kautta: en puhelimitse (olen kaksi kertaa varannut jopa soittoajan, minulle ei soitettu), olen laittanut sähköpostia ja yhteydenottopyynnön.

Ilmeisesti tällaisessa maailmantilanteessa yrityksillä ON varaa kieltäytyä tilauksista. No mutta, eiköhän tämäkin lattia-asia saada jotenkin ratkaistua. Onneksi minulla on myös muita yrityksiä tiedossani, joilta olen saanut erittäin hyvää palvelua.

Työhuoneeseen asennetaan myös vesipiste sen jälkeen, kun lattia on asennettu. Tilaan tulee ns. mökkihana, jossa itsessään on oma pieni lämminvesivaraaja. Se on riittävä minun tarpeisiin, eli käsien pesuun ja mahdolliseen kahvin keittoon :) Kalusteita en ole vielä miettinyt, mutta joku pieni altaalla varustettu kiintokaluste tilaan pitäisi löytää.

Osa seinistä on jo pinnoitettu antiikkilaastilla. Vanhan oven takana on varastotila, jonka remontointi jää keväälle. Samoin vanhalle ovelle pitäisi tehdä jotain pientä kasvojen kohotusta.

Toinen haastava korjattava lattian lisäksi, on pönttöuuni. Uuni itsessään toimii ja se on sisältä hyvässä kunnossa, myös hormi vetää, joten käyttöönotto ei sinällään ole ongelma – ongelma on tuo ruostunut kuoripelti. Uunia ei ole käytetty vuosikymmeniin, vaan siinä oli vaarallisen huonokuntoinen sähkövastus (jonka nappasin irti). Uuni on ruostunut alhaalta juurikin tämän vähäisen käytön myötä. Tämäkin kertoo siitä, että lattiassa on kosteutta, joka on hiljalleen päässyt nousemaan uunin alaosaan. Pönttöuuni rakennetaan alhaalta ylös, eli tässä tapauksessa korjaustarve on juuri päinvastainen ja se aiheuttaa omat hankaluutensa.

Olen nyt konsultoinut muutamaa peltiseppää ja saanut jo pari tarjousta uunin kuoren korjaamisesta. Toinen tarjous oli sen verran korkea, että samalla hinnalla olisin saanut kokonaan uuden kaminan. Onneksi en luovuttanut ja kysyin tarjousta myös toiselta peltisepältä. Yllätyksekseni hinta tipahti merkittävästi ja tarkoitan täällä oikeasti todella merkittävää summaa.

Selvitin myös toisenlaista vaihtoehtoa, eli voisiko uunin korjata muutoin, kuin uusilla peltikuorilla ja kyllähän sen voi. Soitin eräälle paikalliselle muurarille ja hän ystävällisesti selvitti minulle asiaa. Selvisi, että uunin pinta on myös mahdollista tasoittaa laastilla ja vaikka tehdä samanlainen pinta antiikkilaastilla, mitä seinissä on. Tällä hetkellä olen kallistumassa tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon, eli tuo haperoitunut keskimmäinen rengas poistetaan ja pintaan tulee uusi laasti. Uunin yläosaan jää tuo ehjä pelti ja koko uuni maalataan samalla sävyllä. Tämä on kaikista vaihtoehdoista kustannustehokkain ja myös vaivattomin toteuttaa.

Saa nyt nähdä, kumpaan vaihtoehtoon päädyn.

Tämä söpöliini kaipaa hieman entisöintiä.

Jos jotain ”positiivista” tässä on tapahtunut, niin löysin sentään tähän uuniin jo uudet luukut. Laitoin asuinalueeni Facebook -ryhmään kyselyn, että jos jollain on remontin yhteydessä purettu pönttöuuni, niin olisin kiinnostunut varaosista. Asun sellaisella alueella, jossa jollain on aina remontti käynnissä. Minua onnisti ja sopivat luukut löytyivät melkeinpä naapurista :)

Tällaisia kuulumisia siis remonttityömaalta. Paljon on siis meneillään, mutta silti tuntuu, että mikään asia ei edisty… Toivottavasti seuraavalla kerralla pääsen näyttämään teille jotain oikeasti valmista…