Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Veiksel-joen molemmin puolin.

joki kra1 kra kra3

Yksi suorastaan valloittava kohde Krakovassa on juutalaisten kaupunginosa Kazimierz, joka sijaitsee Veiksel-joen rannassa, vanhan kaupungin alapuolella. Kazimierz on hiljalleen nostanut päätänsä historian varjosta, pyyhkinyt tomut olkapäiltänsä ja noussut varsinkin nuorison ja taiteilijoiden suosioon. Trendikästä kaupunginosaa entisöitiin vauhdilla ja uskon, että varsinkin kesällä siellä on ihan oma tunnelmansa. Näin joulukuussa kadut olivat autiot ja saimme rauhassa tutkia karunkaunista kaupunginosaa.

Toinen maailmansota näkyy Kazimiertzissa vähän joka kulmalla. Ovien pielissä on jiddisinkielisiä kylttejä, rakennukset olivat vanhoja ja vaurioituneita, niitä tosin entisöitiin vauhdilla. Szeroka kadulla, suurella aukiolla, sijaitsee Remun synagoga sekä juutalainen hautausmaa. Hautausmaan muurit kertovat omaa surullista tarinaansa toisen maailmansodan kauheuksista. Lukekoot jokainen näistä asioista vaikka Wikipediasta.

kazi9 kazi8 kazi7 kazi5 kazi4 kazi1 kazi2 kaz1

Kazimierzista kun jatkaa sillan yli Veiksel-joen toiselle puolelle, saapuu ghettoon. Se on alue, jonne juutalaiset ajettiin Kazimierzista. Talojen seinissä on pieniä kylttejä, joissa kerrotaan gheton ja rakennusten historiasta. Täällä sekä Kazimierzissä on kuvattu Spielbergin ohjaama Schindlerin lista. Elokuvassa punatakkinen tyttö juoksee juurikin näitä ghetton katuja pitkin.

Kävimme myös Shchindlerin museossa, joka sijaitsee samalla suunnalla. Museo on todella upeasti toteutettu, siellä on käytetty mm. ääni- ja tuoksutehosteita. Todella vaikuttava kokemus siis! Museo sijaitsee osoitteessa Lipowa 4 ja sinne on pieni kävelymatka keskustasta.

getto3 getto1 getto gesc2scac

Krakova on kyllä valloittava, historiallinen kaupunki, joka antaa paljon. Krakova toi mieleen etäisesti Prahan. Kaupunki tosin oli pienempi, välimatkat ainakin tuntuivat lyhyemmiltä. Puolasta jäi mieleen ihmisten ystävällisyys, hyvä asiakaspalvelu ja tietysti edullinen hintataso niin majoittumisessa kuin ravintoloissakin.

Jos mieli tekee reissata jouluna, niin suosittelen Krakovaa oikein lämpimästi. Krakova yllätti meidät virkeydellään, se kaupunki ei nimittäin nuku edes jouluna.