Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Näin tauluni syntyvät, OSA 2/3 – maalauspohjien valmistelu

Pahoittelen, että tämä krijoitussarjan julkaiseminen hieman kesti. Influenssa kaatoi minut petiin hetkeksi ja olen tässä kerännyt voimia taas uuteen nousuun. Kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa kerroin tarkemmin inspiraatiosta, mistä ammennan ideani taiteeseeni. Tämä toinen osa käsittelee konkreettisesti sitä kädet savessa työskentelyä. Mistä lähden liikkeelle ja kuinka maalauspohjani valmistuvat.

Teen maalauspohjat pääasiassa itse. Joitain valmispohjia olen käyttänyt, varsinkin pienemmissä maalauksissa, joihin on saatavilla pohjia normaalia korkeammalla profiililla. Käytännössä maalauspohjan tekeminen tarkoittaa sitä, että tilaan puusepältä kiilapuut, joiden pituutta on saatavissa sentin välein ja kasaan pohjan itse. Näin asiakas saa sen kokoisen taulun, kun haluaa. Käyttämäni kiilapuu on suomalaista oksatonta mäntyä, joten se ei ajan kanssa lähde vääntymään. Suuremmissa töissä lisään pohjiin vielä välipuun, joka pitää taulun varmasti suorassa.

Maalauskankaana käytän valmiiksi pohjustettua puuvillaa tai pellavaa ja tämä on täysin ajansäästösyistä. Jos pohjustaisin maalauskankaan itse, tarkottaisi se ensin raakapellavan tai -puuvillan pingottamista kiilapuille ja ohennetun liiman levittämistä kankaalle kerroksittain eri suuntiin muutamaan otteeseen. Jokaisen kerroksen tulee kuivua, ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Nämä liimakerrokset estävät gesson imeytymisen kankaan nurjalle puolelle, joka lisätään vielä liimakerrosten päälle. Toki pellavalla saadaan kaunis pinta aikaiseksi, mutta taulujeni maalikerrokset ovat niin paksuja, että tällä seikalla ei minun töissäni ole merkitystä. Valmiiksi pohjustetussa kankaassa on myös se etu, että saan nidottua kankaan kiilapuiden taakse, joten kangas jatkuu myös kehyksen ulkopuolelle ja näin taulua ei tarvitse välttämättä kehystää vaan maalauksen reunat ovat siistit.

Kun maalauspohja on valmis, pääsen maalaamaan ja se onkin sitten täysin oma prosessinsa. Kerron seuraavassa osassa taulun maalaamisesta, tekniikastani sekä siitä, minkä vuoksi taulujani ei voi toimittaa viikossa.

Kivaa viikonlopun jatkoa! <3