Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Luovuus lukossa – kuinka päästä taas alkuun?

Olen huomannut, että luovalla alalla työskentely vaatii melkoisen yllättäviä asioita, varsinkin henkisellä puolella. Luovuus on asia, josta ei välttämättä saa aina otetta ja joskus sen oikean ”flow-tilan” tavoittaminen tuntuu miltei mahdottomalta. Minullakin on niitä hetkiä, jolloin aloittaminen on tahmeaa ja luovuuteni on totaalisesti lukossa.

Olit sitten kirjoittaja, taiteilija tai suunnittelija, niin sinullakin on luultavasti ollut niitä ”tästä ei vaan tule yhtään mitään” –päiviä. Kuinka selvitä tällaisesta luovuuden lukkiutumisesta varsinkin silloin, kun deadline kolkuttelee ovella?

Itselläni inspiraatio saattaa yllättää milloin ja missä vaan. Tiedäthän ne ”No niinpä tietenkin!” –hetket? Itselleni ideat syttyvät joko juoksulenkillä, suihkussa (heh, kyllä) tai valmistautuessani töihin. Näissä kaikissa tapahtumissa on yhteistä se, että ympärilläni on hiljaisuus ja usein kyseessä on myös se aika päivästä, jolloin aivoni ovat virkeimmillään. Silloin ryntään muistikirjani luo ja kirjoitan äkkiä ylös, mitä mielessäni välähti. Kun luovuus ja inspiraatio ovat hukassa, palaan näihin muistiinpanoihini.

Aikaiset aamut ovat siis minun ”Ahaa!” -hetkiäni, joten mikäli mahdollista, aloita työskentely heti aamusta. Jos et ole aamuihminen, niin tunnista päivästäsi ne tunnit, jolloin et tunne itseäsi väsyneeksi tai kun ympärilläsi on mahdollisimman vähän häiriöitekijöitä ja työskentele silloin. Vaikka usein ideani syntyvät hiljaisuudessa, kuuntelen työskennellessäni joko musiikkia tai äänikirjaa/podcastia. Ne tuottavat aivoilleni jonkin ihmeellisen stimulaation ja keskittymiseni paranee.

Itse inspiroidun lopputuloksesta, eli mieti mikä on päämääräsi ja visioi lopputulos. Innostun herkästi ja usein saan päähäni idean, jonka haluan toteuttaa heti. Jossain vaiheessa vauhti kuitenkin hidastuu ja idea ei tunnukaan enää niin mahtavalta, kuin alussa. Epävarmuus tappaa luovuuden, joten tällaisessa tilanteessa täytyy palata alkuun ja alkaa luottamaan itseensä. Palaan usein siihen lähtökohtaan, joka sai minut alunperin innostumaan. Minulla on myös käytössäni erilaisia mood boardeja. Esimerkiksi Pinterest ja Instagram ovat hyviä visuaalisia kanavia inspiroitua.

Mieti myös rajoja, joita mahdollisesti asetat itselle ja vapaudu niistä. Minulle ongelmia tuottaa valinnan vaikeus ja epäonnistumisen pelko. Kun pää on täynnä ideoita, jotka haluaisi toteuttaa, voi olla vaikeaa valita niistä vain yksi. Silloin otan avukseni, taas kerran, muistikirjani ja kirjoitan ideani ylös. Kun saan sen pois mielestäni, ajatukseni selkiytyvät ja minun on helpompi jäsentää mielessäni olevia ideoita. Jos kyseessä on maalaaminen, aloitan kerralla monta maalausta.

Ikävä kyllä, luovuus ei tule pakottamalla. Jos tilanne tuntuu täysin ylivoimaiselta, lähden hetkeksi pois koko tilanteesta. Olen huomannut, että taukojen pitäminen on tärkeää. Sulje siis tietokone, tiputa kynä tai sivellin ja anna olla. Itse menen usein kävelylle tai keskitän energiani johonkin ihan muuhun mieluisaan tekemiseen, saatan vaikka tehdä lyhyen treenin. Joskus takaraivossani kytee myös ajatuksia tekemättömistä töistä, jotka tavallaan pitäisi tehdä, mutta ne eivät ole aivan välttämättömiä asioita hoidettavaksi juuri sillä nimenomaisella hetkellä. Tällaiset ajatukset ovat yllättävän häiritseviä ja paras tapa päästä niistä eroon, on tehdä ne pois päiväjärjestyksestä ennen kuin tarkoituksesi olisi aloittaa työskentely.

Paras motivointi työskentelyn aloittamiseen ja luovuuden lukosta vapautumiseen on – tadaa – työn valmistumisen takaraja! Itse asetan tauluilleni tietyn toimitusajan. Olen kuitenkin asettanut takarajan niin, että yleensä taulu on valmis aikaisemmin, kuin olen luvannut. Näin asiakas on entistä tyytyväisempi, koska ylitän hänen odotuksensa. Takaraja on myös itseäni varten, koska tiedän, että maalauksiani odotetaan ja se motivoi myös työskentelemään.

Yksi keino on myös palata ajassa taaksepäin, osaamisesi alkulähteille. Mieti, mikä sinua motivoi juuri tässä työssä? Mikä inspiroi alunperin? Muistan, kuinka öljyvärimaalauskursseilla teimme taidejäljennöksiä. Mikä sen hienompaa, kuin tutkia suurien taitelijoiden siveltimien jälkiä ja yrittää jäljitellä mestareiden osaamista. Minä maalasin Hugo Simbergin Särkyneen enkelin. Jos luovuus on lukossa, selaile mestareiden teoksia, olivat ne sitten maalauksia tai kirjoituksia ja kokeile kopioida joku niistä. Näin pääset pintaa syvemmälle ja luovuutesi saa ikään kuin jotain tekemistä. Voi olla, että hetken kuluttua inspiraatiosi lähtee taas lentoon.

Myös ympäristöllä on vaikutusta. Itse haaveilen maisemanvaihdosta aika ajoin. Olisi mahtavaa pakata maalausteline, siveltimet ja värituubit mukaan ja lähteä vaikka kuukaudeksi Portugaliin maalaamaan. Se on yksi salainen haaveeni. No Ranskakin käy. Tällä hetkellä tällaiseen ei ole mahdollisuutta, mutta maisemanvaihdos tekee aina hyvää, ihan sellainen lyhytkin. Mutta tosiaan, jos vaikka teet kirjoitustyötä, niin se riippuu ihan sinusta itsestäsi, millaisessa ympäristössä viihdyt. Toisille täysi hiljaisuus ja oma työhuone on paras luovuuden lähde, toiset viihtyvät hälyisissä kahviloissa. Kokeile, mikä sopii sinulle. Itse en oikein voi maalata muualla, kuin työhuoneessani, joten minulle toimii paremmin nähdä maailmaa ja inspiroitua uusista paikoista. Tykkään myös käydä erilaisissa näyttelyissä (tosin täällä Kuopiossa sellaisia on harmillisen vähän tarjolla) ja inspiroidunkin hurjasti toisten taidokkuudesta.

Vielä viimeiseksi neuvo, jota itse noudatan todella usein. Se on yksinkertainen – aloita. Se on ihmeellistä, mutta usein kun vaan aloitan maalaamisen, niin pian huomaan maalanneeni usean tunnin ajan ja luovuuden lukko murtuu kuin itsestään.

Luovuuden lukkoja tulee toisinaan eteen ja niitä ei pidä säikähtää. Itse olen hyväksynyt asian ja pitänyt taukoja, jotka ovat kestäneet parhaimillaan muutaman tunnin, pahimmillaan useita viikkoja. En kuitenkaan pidä taukojen pitämistä merkkinä luovuttamisesta vaan enemmänkin tilanteen hyväksymisestä. Tiedän, että jossain vaiheessa ideani alkavat suorastaan liitelemään ympärilläni ja on vain itsestäni kiinni, minkä niistä nappaan toteuttevaksi seuraavaksi.

Kuvistuskuvina toimii uusin teokseni. Olohuoneen seinä ammotti tyhjyyttään usean viikon ajan, koska olen keskittynyt tällä hetkellä enimmäkseen tilaustöihin. Tämän kyseisen teoksen sain kuitenkin viimeisteltyä viikonloppuna. Se löytyy myös taulukaupan puolelta!

Mukavaa viikon aloitusta!