Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Kaunis Krakova.

kr2mapkra4

Ajattelin kertoa lisää jouluperinteestäni, eli matkustamisesta. Vuosi sitten vietimme joulun Puolan Prahassa, eli Krakovassa. Krakova on säilynyt sodan pommeilta ja suorastaan huokuu historiaa. Arkkitehtuuri on kaunista, vanhat talot ovat koristeellisia ja tuntuu, että jokaiselta kulmalta löytyy kirkko tai synagoga. Joulun aika oli todella lämmin, asteita oli päälle kymmenen, aurinko helli meitä ja jopa vanhaa kaupunkia ympäröiva puistoalue vihersi kauniisti.

Miksi Krakova jouluna?

No ne joulumarkkinat, ainakin siksi.

Krakovan kauppatorilla järjestetään Puolan suurimmat joulumarkkinat ja ei ole niiden tunnelmaa voittanutta. Kaupunki hiljentyi jouluaattona iltapäivästä, kaupat sulkivat ovensa ja samoin suurin osa ravintoloista. Me vähän jopa säikähdimme, että tässäkö tämä nyt oli, Saksassa nimittäin joulumarkkinat päättyivät tuohon aattoon. Mutta ei! Me olimmekin Puolassa, jossa täysi tohina jatkui heti joulupäivänä! Ihmiset tulivat torille syömään ja juomaan hehkuviiniä, eli mulledwinea, nauru raikui ja kaikilla oli hyvä mieli. Kojuissa valmistui pork knuckleseja, black puddingia sekä tietysti krakovan makkaraa. Lisäkkeeksi löytyi paistettuja perunoita ja vihanneksia sekä aivan huikean hyvää rapeakuorista hiivaleipää reiluina paloina.

Ruoka Puolassa on hyvää ja edullista. Näiden markkinakojujen lisäksi löysimme valloittavia bistroja ja ravintoloita, joiden hintataso ruoan tasoon nähden oli naurettavan halpa. Edelleen kuulutan TripAdvisoria matkakumppaniksi ravintolavalintoja silmällä pitäen. Tässä kolme bistroa/ravintolaa, joissa suosittelen piipahtamaan:

Bistro Magnes, sijaitsee torilla. Kävimme kahdesti.

Bistro Zazie, löytö Kazimierzin Josefa-kadulta.

– Ravintola Zielona Kuchnia, sijaitsee hieman vanhan kaupungin ulkopuolella. Kruunasi reissumme, täyden kympin ilta.

kr6 kr5kr7kr1krak6 krak5 kra8krak1kra7kra6

Puolalaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita. Esimerkiksi, kun matkustimme junalla lentokentältä keskustaan, niin eräs ystävällinen rouva kertoi meille (saksaksi) mikä lippu meidän kannattaa ostaa, kun viivymme viikon. Säästimme muutaman slotin ja mikä tärkeintä, tämä herttainen rouva kyllä nosti puolalaisten pisteet taivaisiin avuliaisuudellaan.

Niin ja ne kaikki nähtävyydet! Krakovassa kannattaa myös ehdottomasti vierailla linnan alueella sekä vanhaa kaupunkia kiertävässä puistossa. Verkahalli on myös upea, sekä kaupungin torilla sijaitseva torni, jonne kipusimme kapeita kiviportaita pitkin. Kesällä tornissa saattaa olla melkoisen lämmintä ja väen paljous yllätti jopa näin jouluna.

linna2linna1kra5 krak4krakokrakovkrak7

Mikäli historia ja varsinkin valokuvaus kiinnostaa, niin joulunaika on mitä mainioin aika kierrellä eri kaupunginosia sekä piipahtaa museoissa. Toki kannattaa hieman ottaa selvää aukioloajoista, mutta yleisesti museot ovat kiinni vain joulupäivänä. Me kävimme tunnin bussimatkan päässä sijaitsevassa Oświęcimin kaupungissa, joka tunnetaan paremmin Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireistä. Ajattelimme, että kun kerran Krakovassa ollaan, niin pakkohan näissä kohteissa on käydä. En ole aikaisemmin käynyt keskitysleirissä, joten vierailu näissä molemmissa kohteissa oli melko pysäyttävä. Minulle myös ensimmäinen ja viimeinen kerta…

Valokuvia reissustamme on paljon joten ajattelin vielä vinkata parista mielenkiintoisesta kohteesta, jotka sijaitsevat molemmin puolin Veiksel-jokea! Näistä siis pian lisää!

ka2 krak3