Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Italia – Riva del Garda ja muutama muu Garda-järven pikkukaupunki.

Italian reissukuvat ovat olleet tässä elämän mylleryksessä hieman toisarvoisessa asemassa. Kiire ja muut haasteet ovat vieneet aikaani ja ajatuksiani aivan muualle, siksi kuvat ovat jääneet lepäilemään kamerani muistikorteille. Erään yön pimeinä tunteina, kun uni ei oikein meinannut saavuttaa minua, ryhdistäydyin ja palasin näihin heinäkuun reissukuviin.

Italia oli minulle entuudestaan tuntematon kohde, joten en oikein osannut odottaa mitään. Toki olin kuullut eriäviä mielipiteitä maasta. Toiset tuntuivat rakastuneen Italiaan, niin ruokaan kuin koko kulttuuriin, toiset taas varoittelivat huijareista ja pöytäliinamaksuista. Minulla on nyt kokemusta vain pohjoisosasta ja täytyy kyllä sanoa, että Italia kiilasi kärkeen kaikista lomakohteista, joissa olen käynyt. Olen aikaisemmin rakastunut Ranskaan, mutta nyt tein hyppäyksen aidan toiselle puolelle, jossa kaikki tuntui olevan vihreämpää.

Aloitetaan ensimmäisestä pysähdyspaikastamme, Garda-järven pohjoisosasta, Riva del Gardasta.

Riva_6

Kun aloimme suunnittelemaan matkaa, halusimme jakaa 12 päivän reissun kahteen kohteeseen. Koska lentomme olivat Venetsiaan ja listalla oli kaunis Gardan alue, niin päätimme ensimmäiseksi matkustaa viikoksi Gardan pohjoisosaan. Me kyllä mietimme myös eteläosaa, mutta onneksi valitsimme tämän Rivan kaupungin. Sinne on hieman hankalampi matkustaa julkisilla (monet vuokraavatkin auton), mutta kaikki se matkalaukkujen raahaaminen ja asemilla odottelu oli vaivan arvoista. Meidän matkustuspäiväksi sattui sunnuntai, joten junia ja busseja kulki hieman harvemmin, mutta muuten en kokenut siirtymää julkisilla Venetsiasta Gardalle ongelmalliseksi.

Riva_14 Riva_13Riva_2Riva_5Riva_3

Miksi Riva del Garda?

Gardan ympärillä olevia kaupunkeja selatessamme, Riva oli maisemien puolesta kaunein. Onneksemme nämä kuvat eivät pettäneet. Ympärillä olevat jylhät kalliot ovat kuin trikkikuva, aivan kuin joku olisi piirtänyt ne. Järvi on juuri niin kirkas ja turkoosi, kuin kuvissa. Muutaman kerran minun piti pysähtyä ja hieraista silmiäni, koska ympärillä olevat maisemat olivat niin epäaidon näköisiä.

Itse kaupunki on suorastaan suloinen. Pastellin sävyisiä taloja, suihkulähteitä, kaunis satama-alue, mitäpä muuta sitä lomakohteeltaan voisi toivoa. Joka puolella on ihania kuppiloita ja jäätelöbaareja. Vanha kaupunki on täynnä pikkuputiikkeja ja käsityöläisten myymälöitä, myös muutama merkkiliikekin mahtavine alennuksineen kaupungista löytyi. Ilmasto oli miellyttävä, vaikka Italiassa olikin hurjimmat helteet sitten 136 vuoteen. Järveltä tuuli mukavasti ja vastoin odotuksiamme, kaupungista löytyi varsin mukavia rantoja. Riva, ja oikeastaan koko Gardan alue, tuntuu olevan pyöräilijöiden suosiossa. Myös muita aktiviteetteja järveltä löytyy, kuten melontaa ja purjelautailua.

Italiassa ruoka on hyvää ja varsinkin tuolla pohjois-osassa suurinta roolia näyttelivät pastat, pitsat ja risotot. Italialaiset ovat muuten aikamoisia iltasyöppöjä. Aamu aloitetaan kahvilla ja leivonnaisella, päivällä napostellaan jotain pientä ja illalla syödään kaksin käsin koko päivän edestä. Lautasellinen pastaa olikin useimpien alkupala. Itseäni hieman hymyilytti, kun usein otin ruoan menun alkupalalistalta. Vaikka Rivan ravintolatarjonta oli enemmänkin ”turistipainotteista”, niin söin reissun ja itseasiassa koko elämäni parhaan parsarisoton juurikin tuolla.

RIva_5Riva_4Riva_10Riva_3Riva_8Riva_2Riva_9RIva_7Riva_4Riva_1

Lomailimme Rivassa viikon verran ja sinä aikana ehdimme tutustua myös muihin järven ympärillä oleviin kaupunkeihin. Emme suunnitelleen sen suuremmin viikkoamme, vaan saatoimme lähteä aamulla reissuun, jos siltä tuntui. Hotellimme sijaitsi keskustassa, joten bussiasemalle käveli kymmenessä minuutissa, satamaan parissa minuutissa. Suosittelen käyttämään bussia, koska niilä oli ensinäkin todella edullista, mutta myös ilmastoinnin takia miellyttävä matkustaa. Muuten meidän päivät soljuivat ohi lämmöstä ja maisemista nauttien. Kävelimme paljon, minä kuvasin ja välillä pysähdyimme jäätelölle (aperol spritzille).

Desenzano ja Sirmione

Muihin kaupunkeihin voi matkustaa myös järven yli risteilevillä laivoilla. Me emme Rivasta käsin matkustaneet kuin busseilla, mutta eteläpäässä käydessämme matkustimme tällaisella laivalla Desenzanosta Sirmioneen.

Desenzano ja Sirmione jättivät minut vallitsevasta helteestä huolimatta hieman kylmäksi. Voihan se olla, että juurikin tuo helle teki olon niin tukalaksi, että keskittymiskyky ja ajatusten juoksu oli niin tahmeaa, että en ehkä osannut etsiä näistä kohteista niitä parhaimpia puolia. Tuuppasimme nämä kaksi kohdetta yhden päivän aikatauluun, joten voi olla, että jos aikaa olisi ollut enemmän tutustua varsinkin Desenzanoon, niin olisimme saaneet siitä paljon enemmän irti. Me kuitenkin tupsahdimme keskelle markkinoita ja tuntui, että se ihmispaljous siinä kuumuudessa oli hieman liikaa jopa minun jäätäville hermoilleni.

Sen kuitenkin pistin merkille, että eteläosassa oli selkeästi kalliimpi, kuin pohjoisosa. Muutenkin tuntui, että eteläosa oli suunnattu enemmän turisteille. Uskon, että varsinkin lapsiperheet suuntaavat Garda-järven eteläosaan mielummin siellä sijaitsevien aktivitteettien vuoksi, sieltä kun löytyvät huvi-, vesi- kuin elokuvapuistokin.

Muuten näistä kahdesta kohteesta löytyy rappioromantiikkaa, kapeita kujia ja Sirmionessa näkyi olevan ihan kunnon hiekkarantakin!

Sirmione_4 Desenzano SIrmione_2 Sirmione_1Sirmione_3 SIrmione_2 Sirmione_1

Malcesine

Yksi ihastuttava pikkukaupunki, jossa myös piipahdimme oli Malcesine. Se sijaitsee 18 kilometrin päässä Rivasta ja sinne pääsee kätevästi bussilla tai laivalla. Malcesine ei itseasiassa ollut varsinainen kohde, jonka halusimme nähdä, vaan siellä sijaitseva Monte Baldon -vuori (tästä tulossa ihan oma postaus).

Minä hurmaannun kerta toisensa jälkeen näistä vanhoista kaupungeista, vaikka ei Malcesinessa sinällään mitään yllättävää ollut. Malcesinessa oli hurjasti antiikkiliikkeitä sekä valokuvaajien ja taiteilijoiden ateljeita. Taas minussa heräsi sellainen pieni unelma, että sitten joskus minullakin on tuollainen oma ateljee jossain tuolla lämpimässä. Unelmia pitää olla ja eihän sitä koskaan tiedä, ehkä eläkkeellä sitten? Malcesine oli kyllä viehättävä ja ravintolat olivat kivasti rakennettu järven päälle. Koonsa puolesta Riva on suurempi, joten ihmismassa häviää siellä suuremmalle alalle. Malcesinessa tuntui välillä melko tukalalta kävellä kapeilla kujilla ihmispaljouden keskellä. Tietysti Monte Baldo tuo turisteja, joten tämäkin selittää tuon ihmismäärän.

Suosittelen piipahtamaan Malcesinessa ainakin tuon päivän verran, miksei kauemminkin.

Malcesine_2Malcesine_1Sirmione_1MAlcesine_7 Malcesine_6 Malcesine_5 Malcesine_4 Malcesine_1 Malcesine_2 Malcesine_4Malcesine_3

Niin kuin kerroin, Italia oli kyllä kohteena aivan mahtava valinta. Nyt tiedän mihin suuntaan eläkepäiviksi. Viikko Rivassa vierähti mukavasti ja oli oikein riittävä aika nähdä Gardan aluetta laajemmin. Viikon jälkeen matkustimme viideksi päiväksi Venetsian kylkeen, ihanaan Padovaan. Näistä molemmista tulossa lisää myöhemmin.