Haluatko saada tietoa uusista tuotteista sekä tulevista tarjouksista suoraan sähköpostiisi?

Tilaa uutiskirje

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Seuraa minua

Get inspired

Subscribe to our Newsletter for news on latest products and sales

Virhe: Yhteydenottolomaketta ei löytynyt.

Hae jotain...

Noora Svärd Art

Brysselin monet kasvot.

Vietimme vuodenvaihteen kauniissa ja jopa keväisessä Brysselissä. Saimme nauttia auringosta päivittäin ja lämpöasteet olivat varsin suotuisat, nurmikko vihersi ja pensaat kukkivat. Halusimme tällä kertaa lähteä reissuun heti joulun jälkeen ja juhlistaa uuttavuotta ulkomailla. Bryssel valikoitui kohteeksi joulumarkkinoiden vuoksi, koska markkinatunnelmaa oli tarjolla pitkälle seuraavan vuoden puolelle. Kuvia kertyi, mutta ehkä hieman maltillisemmin, kuin aikaisemmilla reissuillamme. Ripottelen näitä reissujuttuja tulevien viikkojen aikana hieman sinne tänne muiden postausten väliin. Tässä kuitenkin sekalaisia otoksia Brysselistä.

karuselli_2IMG_1224Br_6waffleBryssel_2bryssel_1

Ennestään minulle tuntematon Belgia toi mieleeni lähinnä EU:n, suklaan, Tintin ja Hercule Poirotin. Kun tutkin asioita hieman syvemmin, paljastui Bryssel varsin mielenkiintoiseksi matkakohteeksi. Vaikka Bryssel ehkä tunnetaankin Euroopan unioinin keskittymänä, löytyy kaupungista paljon nähtävää ja koettavaa. Luin kaupungista sekä hyviä että huonoja kokemuksia ja itse kallistun kuitenkin hyvän puolelle.

Tapamme mukaan tutustuimme kaupunkiin kävelemällä. Viikon aikana kilometrejä kertyi kymmeniä, julkisia emme käyttäneet Brysselissä ollenkaan. Olimme Brysselissä viikon, jonka aikana teimme yhden päivän reissun Bruggeen. Sopiva aika viettää Brysselissä olisi mielestäni pitkä viikonloppu. Siinä ajassa ehtii kyllä tutustumaan kaupunkiin riittävästi ja nauttimaan paikallisista herkuista, kuten vohveleista, simpukoista, shampanjasta ja oluesta.

Bryssel_1Bry_15Bry_9Tintin_1Bry_13Bry_12

Brysselistä löytyy myös useita museoita, kuten sarjakuvamuseo. Sarjakuvat näkyvätkin ihastuttavasti kaupungin katukuvassa. Grand-Placea ympäröiviltä kaduilta voit löytää koko seinän peittäviä seinämaalauksia sekä maailman kolmanneksi kuuluisamman patsaan, Manneken Pis:in. Mitkä ne kaksi kuuluisampaa patsasta ovat, niin en kyllä tiedä. Kuulimme tämän faktan turistioppaalta kuvaillessamme tätä pissaavaa poikaa. Patsas puetaan aika ajoin teeman mukaisesti ja paikallinen suomalaisten seura lakittaa patsaan joka vappu. Patsaan koko saattaa yllättää, minua se lähinnä huvitti – se on vain 60 senttiä korkea. Laitoin tekstin loppuun hieman realistisemman kuvan patsaasta.

Bryssel_6Bryssel_4Bryssel_5soldies

Kävelimme myös ns. EU-korttelissa sekä sen ympäristössä. Tuntui, että astuin täysin toisenlaiseen maailmaan. Brysselin keskusta on todella kaunis, Grand-Placen upeutta ei voi käsittää, ellei ole käynyt paikan päällä. (Tästä tulossa lisää myöhemmin.) EU-kortteli taas on sekoitus uutta ja vanhaa. Lasisten rakennusten keskeltä löytyy lampia ja puistoalueita, jonne voit vetäytyä rauhalliselle lounaalle tai vaikka lähteä hektisen työpäivän jälkeen hölkkälenkille.

Vietimme uudenvuoden Brysselissä. Odotimme upeita juhlia ja shampanjan huuruista pusuttelua ilotulitteiden räiskyessä ympärillä. Euroopan levottomuudet kuitenkin heijastuivat myös uudenvuoden juhlintaan. Keskustan alueelle aloitetut esiintymislavojen rakentamiset keskeytettiin keskiviikkona, kun koko uudenvuodenjuhla peruttiin yllättäin. Kyseessä oli terrorismiuhka. Suurin osa keskustan alueen metropysäkeistäkin suljettiin.

Uudenvuodenaattona lähdimme illalla syömään ja ajattelimme kerrankin olla ajoissa, että meidän ei tarvitsisi jonottaa ravintoloihin. (Tässä vaiheessa joku miettii, miksi emme tehneet pöytävarausta. Siksi, että Brysselissä ei sellaista tunneta, ei ainakaan niissä ravintoloissa, joissa me kävimme. Jos pöydät olivat täynnä, niihin jonotettiin.) Lähdimme kävelemään keskustaan ja joka puolella oli aavemaisen hiljaista. Kaduilla käveli muutama yksittäinen ihminen. Koko kaupunki tuntui säikähtäneen ja sulkeutuneen kuoreensa. Vietimme siis uudenvuodenvaihteen hotellihuoneessamme tyytyväisesti unten mailla.

En tuntenut oloani missään vaiheessa turvattomaksi, vaikka Ranskan tapahtumien jälkeen matkakohteemme hieman mietityttikin. Sotilaat sekä armeijan ajoneuvot olivat tuttu näky katukuvassa ja ikävät tapahtumat eivät näkyneet tai tuntuneet lomamme aikana muuten, kuin tuon uudenvuodenaaton osalta.

Bry_10Bry_4Bry_3Bry_2bry_1B_3B_2

Vaikka uudenvuoden juhlinta ei oikein onnistunut suunnitelmiemme mukaan, niin muuten Bryssel näytti meille kauniit kasvonsa. Euroopan levottomuuksista huolimatta, jäi minulle oikein positiivinen kuva kaupungista. Tähän vaikutti varmasti myös joulumarkkinoiden luoma tunnelma. Olenkin usein miettinyt, että mitenkähän osaisin liikkua niissä kaupungeissa, joissa olen käynyt vain joulumarkkinoiden aikaan. Joulumarkkinat ovat niin hyvä maamerkki ja niiden mukaan on ollut helppo suunnistaa. Varsinkin Berliini kiinnostaisi nähdä kesällä. Matkakuume ei siis ota laantuakseen vaan seuraava reissukohde on jo käynyt mielessä ja keskusteluissa. Minulla on vielä monta Euroopan kaupunkia näkemättä…

Mutta se pissaava patsas. Tässä hän on, koko komeudessaan:

Menneken